Η ΔΕΘ ξανά στο προσκήνιο

ΑΡΘΡΟ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ 79η ΔΕΘ

 

«Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφθεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας» έλεγε η πρώτη διαφήμιση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία δημοσιεύτηκε το 1926 σε όλες τις εφημερίδες της πατρίδας μας.

Ήταν η εποχή που η διοργάνωση άρχισε να αποκτά αίγλη, να γιγαντώνεται ως θεσμός και από μια περιφερειακή εκδήλωση να εξελίσσεται, χρόνο με το χρόνο, σε οικονομικό πόλο των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης γενικότερα, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια στην τοπική οικονομία και ενισχύοντας την επίδραση της Θεσσαλονίκης στα πολιτικοοικονομικά δρώμενα της χώρας μας.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μιας κορυφαίας εμπορικής διοργάνωσης, η οποία από το 1926 προβάλλει τις δυνατότητες της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας στο εσωτερικό και στις διεθνείς αγορές, αναπτύσσοντας παράλληλα επωφελείς συνεργασίες για το ελληνικό επιχειρείν.
Με αυτόν τον τρόπο επί 88 χρόνια αναδεικνύονται οι δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η Διεθνής Έκθεση καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων των Θεσσαλονικέων ως «έρωτας», «καμάρι», «σημαία», αλλά και «σημείο αναφοράς», καθώς κάθε Σεπτέμβριο οριοθετεί και καθορίζει τις οικονομικές εξελίξεις στο γεωγραφικό μας χώρο.

Ακόμα και όταν η ΔΕΘ έγινε, πριν από μερικές δεκαετίες, ταυτόσημη έννοια της επίδειξης πλουτισμού δημοσία δαπάνη και το κέντρο της Θεσσαλονίκης άβατο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό γεγονός της πόλης το οποίο λειτουργεί ως... αντανάκλαση της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι και τώρα, που οι πολιτικές παρουσίες μειώθηκαν στο ελάχιστο και η Θεσσαλονίκη ξαναβρίσκει τη σχέση της με τη διοργάνωση, η Έκθεση ανοίγει την αγκαλιά της σε όσους ασκούν επιχειρείν, δημιουργώντας εποικοδομητικές συνέργιες πάντα προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Η συγχώνευση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια ενιαία εταιρεία μετά από 14 χρόνια χωριστής πορείας και η προσπάθεια που γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από τη νέα διοίκηση της για τη μεγέθυνση του εθνικού εκθεσιακού μας φορέα, με παράλληλη ενίσχυση του εξωστρεφούς του χαρακτήρα, σηματοδοτεί την επανέναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ως το σημαντικότερο κεφάλαιο ανάδειξης της τοπικής παραγωγής, αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης, ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Με λίγα λόγια ο θεσμός της Έκθεσης αποτελεί και πάλι τόπο διαδραστικής και δυναμικής συνάντησης φορέων και εκφραστών της υγιούς επιχειρηματικότητας με στόχο τη τη βελτίωση της αναπτυξιακής δομής της πατρίδας μας, λειτουργώντας ως ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ το οποίο θα μας γεμίσει και πάλι με «εθνική υπερηφάνεια», όπως εξάλλου πρεσβεύει η ιδρυτική διακήρυξη της διοργάνωσης.

Θεόδωρος Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης