(Άρθρο): «Ο προϋπολογισμός του 2024 ως επιστέγασμα υπεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Makthes.gr», που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2023

«Ο προϋπολογισμός του 2024 ως επιστέγασμα υπεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής»

Μιλώντας με όρους οικονομίας ο προϋπολογισμός του 2024 κλείνει οριστικά τον κύκλο της ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Με όρους πολιτικής, είναι το επιστέγασμα μιας υπεύθυνης στόχευσης που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι η ασφαλής μετάβαση από το "να γίνουμε Ευρώπη" στο "είμαστε Ευρώπη", που αποτελεί μια σπουδαία κατάκτηση που επιτεύχθηκε μέσα από κόπους και θυσίες. Γιατί, επί της ουσίας, δείχνει το δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο.
Γυρνώντας το χρόνο λίγο πίσω, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς καταρτίστηκε υπό το βάρος των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας μας. Παρόλα αυτά βασίζεται εν πολλοίς στα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς.
Παίρνει ώθηση από σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρώπης, την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση του εξωτερικού χρέους με όρους ΑΕΠ και τις ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά στο σκέλος των επενδύσεων, γεγονός το οποίο παρέχει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο να μοιράσει στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης.
Κάπως έτσι, η οικονομική ενίσχυση εργαζόμενων, συνταξιούχων και ευάλωτων συμπολιτών μας, για τη νέα χρονιά, ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η άσκηση υπεύθυνης αναπτυξιακής πολιτικής μπορεί να συνδυάζει δημοσιονομική σοβαρότητα και κοινωνική συνοχή. Και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς...
Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν 9,1% δίχως να αυξηθούν οι φόροι. Το πιο σημαντικό, όμως, αφορά στις παροχές προς την κοινωνία.
Από 1ης Ιανουαρίου 2024, μετά από 14 δύσκολα χρόνια, περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, με το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 1.476 ευρώ "καθαρά". Την ίδια στιγμή, για τους μισθωτούς αίρεται το "πάγωμα" των τριετιών. Επίσης, περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά έως 10%, θα λάβουν αυξημένες συντάξεις κατά 3%, ενώ 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με παιδιά θα δουν το αφορολόγητό τους να αυξάνει κατά 1.000 ευρώ, εξέλιξη που θα τους οδηγήσει σε νέα μείωση φόρου.
Άλλα δυο σημεία τα οποία χρήζουν αναφοράς είναι η πρόβλεψη για αύξηση 15,1% στις επενδύσεις και αύξηση 20% στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Οι στόχοι που αφορούν τις επενδύσεις θα επιτευχθούν μέσα από συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκείνοι που αφορούν στην παιδεία και την υγεία, με χρηματοδότηση από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής που θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα περίπου 600 εκ. ευρώ.
Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2024 αντανακλά την αξιοπιστία της πατρίδας μας στις διεθνείς αγορές. Και αυτό, γιατί είναι ο πρώτος που κατατέθηκε μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που έχει τη δική του βαρύνουσα σημασία για τις ευοίωνες προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας.