(Άρθρο): «Η Ελλάδα ως δύναμη λύσης στις αυξημένες προκλήσεις της εποχής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Lagadasola.com», που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024

«Η Ελλάδα ως δύναμη λύσης στις προκλήσεις της εποχής»

Το 2023 ήταν γεμάτο προκλήσεις και εξωγενείς κρίσεις. Παρόλα αυτά, η εθνική μας οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική αφού ξεπεράσαμε ως χώρα τις δυσκολίες που προέκυψαν και πετύχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, ο ημερολογιακός κύκλος του έτους που ολοκληρώθηκε έκλεισε με θετικές ειδήσεις, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, η μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα και την Ελλάδα να είναι χώρα της χρονιάς όπως την κατέταξε ο Economist.
Το 2024 συνεχίζουμε την ανοδική πορεία με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους δημοσιονομικούς στόχους, όπως καταδεικνύουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Τα εισοδήματα βελτιώθηκαν κατά 20% από το 2019 έως σήμερα, τον Απρίλιο επίκειται τρίτη αύξηση ύψους 5% στον κατώτατο μισθό ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 820 ευρώ από 780 που είναι σήμερα, ενώ το τρέχον έτος αναμένουμε αύξηση 15% στις επενδύσεις, χάρη και στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δώσει σημαντική ώθηση στην ενίσχυση και τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Η στόχευση των πολιτικών μας παρεμβάσεων είναι διπλή: Αφενός η στήριξη των επιχειρήσεων και αφετέρου η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Όμως το πρωτεύον στην πολιτική μας φιλοσοφία αφορά στο πως η ανάπτυξη θα είναι διατηρήσιμη, βιώσιμη και συμπεριληπτική, περιλαμβάνοντας περισσότερες οικονομικές οντότητες και δραστηριότητες, αλλά και εξασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή. Το σημαντικό είναι ότι η δυναμική που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια παραμένει ενεργή και ταυτόχρονα ικανή να πετύχει ισχυρότερες επιδόσεις σε μακροπρόθεσμη βάση, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή στην καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας.
Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να προχωρούμε απερίσπαστοι σε σημαντικές τομές, μέσω των οποίων η πατρίδα μας θα κεφαλαιοποιήσει την πρόοδο που συντελείται, εξασφαλίζοντας εισιτήριο διαρκείας για το τρένο της ισχυρής ανάπτυξης στο οποίο έχουμε "επιβιβαστεί" την τελευταία τετραετία. Στην κατεύθυνση αυτήν, στα πρώτα νομοσχέδια του 2024 ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, για την επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές, για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Η υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και ενέκριναν οι συμπολίτες μας στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου, αφορά εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού που παραμένει η πυξίδα της Κυβέρνησης. Παράλληλα, συμπληρώνουν και αναδεικνύουν το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Ν.Α. Ευρώπη. Και αυτό, διότι αποδεδειγμένα η Ελλάδα λογίζεται πλέον από τους εταίρους της ως δύναμη λύσης στα σύνθετα προβλήματα της εποχής.